Czy warto jeść chleb?
Żyjemy w kulturze, w której jedzenie chleba uważa się za normę. Chleb na śniadanie, czasem do obiadu (gdy nie chce się gotować ziemniaków), koniecznie na kolacje. Wpychamy w siebie zatrważające ilości pieczywa. Nie tylko chleb, ale też bułki, bagietki czy nawet pizzerinki regularnie goszczą na naszych stołach. Czy jednak to zdrowe?
Chleb nie jest wielkim grzechem żywieniowym. Zawiera wartościowe elementy, które uzupełniają naszą dietę. Jednak grzechem jest sposób w jaki go wybieramy.
Najlepiej jeść chleb razowy ewentualnie ten bogaty w ziarna. Nie dajmy się jednak oszukać – często chleby są farbowane by udawały razowe. Czytajmy uważnie etykiety. Chleb razowy nigdy nie osiągnie ciemnej barwy – to farba. Ponadto w farbowanym bochenku znajdziemy białe grudki – tam gdzie barwnik się niedokładnie rozpuścił. A po co jeść chemię?
Zrezygnujmy też z bułek. Białe bułki to puste kalorie. Nie dość, że tuczące, to jeszcze nie posiadają szczególnych wartości, a często są wzmacniane dziwnymi dodatkami. Jeśli koniecznie chcemy zjeść bułeczkę – wybierzmy tę, która ma w sobie ziarna.
Rozsądne wybieranie pieczywa i ograniczenie ilości jego spożycia na pewno wyjdzie nam na zdrowie.