Kiełki – w czym tkwi ich sekret?
Jedzenie kiełków od pewnego czasu jest niezwykle modne. Kiełkami ozdabiane są dania w restauracjach, makarony. Kiełki bywają dodatkami do sałatek czy kanapek, a niektórzy nawet traktują je jako zdrową przekąskę. W czym tkwi sekret ich popularności?
Przede wszystkim w tym, że są niezwykle zdrowe. Wagowo kiełki mają o wiele więcej wartości odżywczych niż dojrzałe warzywo w tej samej ilości. Kiełki posiadają wszystkie niezbędne do naszego funkcjonowania elementy. Czy to z rzodkiewki, czy z groszku – w każdej wersji odżywiają równie dobrze, choć propocje witamin mogą być różne.
Nie zapominajmy też, że kiełki są po prostu smaczne. I niedrogie, a nawet możliwe w samodzielnej hodowli. W zależności od tego jakie wybierzemy, potrafią zaostrzyć lub złagodzić smak potrawy. Same w sobie też są pyszne, a mają przy tym naprawdę niewiele kalorii.